søndag den 14. august 2011

Standardbollerne, og surdejsbrødet der skal prøves

Jeg elsker simple do-it-yourself's. Jeg forventer ikke ekstravagante og delikate ting komme ud af simple opskrifter, bare basale og velsmagende/funktionelle. I mere end et år har jeg elsket at bage morgenbrød til familien. Det er så nemt og hurtigt at smække sammen om aftenen, og det tager max 10 min om morgenen, og så kan man jo tage sit bad imens det er i ovnen.

Nem "ciabatta":
13g gær
500ml vand
650g hvedemel
2 tsk salt

Gær og koldt vand blandes, og melet hæles i sammen med salt. Det hele blandes sammen med en håndmixer eller røremaskine i små 10 min. Dejen sættes i køleskabet natten over. 
Morgenen efter tændes ovnen på 200 grader. Kom lidt vand på hænderne og del dejen i ca 9 "klatter"/boller på en bageplade. 
Bag dette i cirka 15 min eller indtil de har fået farve både foroven og nedenunder. Størrelsen på bollerne dikterer bagetiden..

Mine erfaringer:
Jeg har prøvet at tilføje gulerod og ingefær - SUPER! og jeg har ligeledes ændret på melsorten. Hvedemelen giver gerne en lækker krumme og luftigt brød. Tilføjes grovhvede eller andre tunge melsorter bliver bollerne mere tunge, men er stadig ganske spiselige to dage efter, hvilket jeg ikke synes lynhævede hvedeboller er.
Bollerne får en lidt sej skorpe, og til tider også en skarp skorpe. Mine to unger vil helst slippe for denne, så bollerne serveres ikke til dem imens de er nybagte og sprøde, men de spiser den gerne som mellemmåltid senere på dagen.
Jeg også prøvet at lave brød af dejen, men den er simpelthen for tung, og den flader helt ud, hvilket bollerne faktisk også gør, hvis de ikke formes, men det gør mig ikke så meget.

Mit nye projekt bliver i morgen, at lave min første surdej, med henblik på at kunne bage et brød hver anden dag. Det skulle ikke gerne koste mange flere kræfter end det jeg laver nu, men det skulle derimod smage bedre, og skivebrød fungerer bedre for mine børn, som bollerne.

Vil du også prøve og eventuelt dele erfaringer med mig, så vil følgende link, sende dig projektet: http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/hugh-fearnley-whittingstall/sourdough-loaf-recipe


Ingen kommentarer:

Send en kommentar