onsdag den 29. april 2015

At definere sig selv som strikker

Jeg har funderet lidt i noget tid, ja nogen gange har det ikke kun været fundering, men også frustration. Hvordan definerer jeg mig selv som strikker, ja og for den sags skyld også hækler?
Jeg følger en del meget dygtige håndarbejdere på diverse fora. De har alle deres forcer i form af egne kreationer, avancerede fair isle mønstre osv. Disse har været mine forbilleder, og jeg mente at jeg skulle være som disse, for at kunne være tilfreds med mig selv som håndværker. Jeg har dog som sagt funderet lidt over det, og er nået frem til, at det handler om meget mere end at være perfekt til teknikker.Praktisk nørderi
Jeg laver håndarbejde af flere årsager. Jeg nyder at kunne nørde med noget, altså fordybe sig i et emne, undersøge teknikker og metoder og kigge på mønstre. Er jeg derfor en god strikker? Næh - eller jo, jeg synes nu faktisk jeg har ret godt styr på teknikkerne osv, og jeg ved også en del om alt muligt der vedrører strik og hækling. Se, jeg forelskede mig i strik især, fordi jeg generelt godt kan lide tanke om selv at kunne producere de ting jeg bruger i min hverdag. Jeg er derfor en praktisk og nørdet strikker, som jeg selv vil beskrive det. Jeg strikker ting som jeg ser er nyttige, og jeg strikker ting, som gør det de er tiltænkt. En sweater skal holde mig varm, være udholdelig at have på og rigtig gerne af garn fra Danmark, eller andre lande tæt på os, jeg vil gerne have det så bæredygtigt som muligt.

Det med kvaliteten af garnet, synes jeg er kommet lidt med tiden. Til at starte med, ville jeg gerne købe garner der var lækre, men som ny i en hobby og med et lille hobby budget, måtte jeg vægte prisen op imod udførslen og værdien efterfølgende. Når de første stykker færdige arbejder ligner noget der er løgn, så synes jeg selv det er ærgeligt at vide, at der gemmer sig 400kr inde i garnklumpen. Det er dog lige så ærgeligt at skulle gå på kompromis med kvaliteten, som ofte hænger sammen med prisen, når man oplever det at strikke, som noget rekreationelt, og noget som gerne skal være en god oplevelse. 

Rekreationel strikker - stikord nummer 2
Jeg er en praktisk strikker, som også bruger arbejdet til rekreation. Dette er faktisk lidt nyt for mig. For et år siden var jeg ikke i stand til hverken at strikke på små pinde, eller at gå igang med større projekter såsom sweatre. Jeg lider nemlig af stress, og dette fungerer ikke godt sammen med en dårlig tålmodighed, når man forsøger at starte ud som strikker. Er der en ting jeg har lært, så er det, at strik giver mulighed for fordybelse, meditation og total afslapning i hovedet. Inden jeg kom i behandling for stress, kunne jeg ikke klare at lave noget som voldte mig besvær. Jeg strikkede for resultater og ikke nydelsen i arbejdet, jeg var alt for travl og utålmodig. Der er nok nogen der kan, men det betød for mig, at jeg ikke gik igang med større ting, end de hvor jeg hurtigt så fremskridt. Som jeg blev klar over tilstanden i mit sind, så kunne jeg pludselig se fordelen i processen der leder op til det færdige produkt.

Hvilken håndarbejder jeg er så? 
Jeg er den nørdede praktisk strikker, der strikker for brugbare og praktiske resultater, på en teknisk effektiv måde. Håndarbejdet giver mig ro i hovedet imens. Min fokusering på perfektion tidligere, fylder ikke nær så meget i hovedet længere. For nu ser jeg, at perfektion handler om, hvad målet med håndarbejdet er for dig. For mit vedkommende handler det f.eks. om nørderiet omkring teknikkerne og roen det giver i mit hovede, og jeg er tilfreds med mig selv. Jeg ønsker at blive bedre til en masse ting stadig, men når jeg trækker vejret dybt, smider fligen af misundelsen på de der mestrer, så går det alt sammen den rette vej :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar