mandag den 15. juni 2015

En mindre formalie, og en fin tjeneste

Jeg bruger selv "Bloglovin" til at holde  styr på de blogs jeg følger. Min kan også følges nu :)


Follow my blog with Bloglovin

For katten de kantmasker!!

Jeg er ved at gå agurk over min egen manglende evne til at lave nogle jævne og pæne kantmasker når jeg strikker frem og tilbage. Jeg får store løse masker, og når jeg har forsøgt at stramme op på garnet, så har jeg trukket masken fra række før igennem også, og det dur jo ikke! Jeg brugte det meste af weekendens pauser på at finde ud af, hvad der gik galt for mig - nu har jeg efterhånden strikket i 7 år, og jeg kunne ikke acceptere, at sådan en "lille" ting skulle være et problem.

Jeg tyr ofte til Youtube når jeg har problemer. Jeg ligger desværre ikke selv inde med en strikkeguru, og faktisk så synes jeg at mange jeg møder, gør de ting de gør, uden at kunne forklare hvorfor. Det samme gælder for Youtube. Jeg fandt mange fine videoer omkring hvordan man kan lave fine kantmasker, men det var ikke det jeg søgte denne gang. Mette fra Farmorfabrikken skriver rigtigt fint om kantmasker her.

Efter længere søgning fandt jeg følgende video, som viste sig at være det jeg manglende:


Youtuberen forklarer fint lidt om, hvorfor disse grimme masker opstår, hvordan man løser det og bedst, hvorfor hendes tips virker (det er rart med en forklaring, og ikke bare "sådan er det bare").

Mit problem er vist trådspændingen. Jeg vil mene, at min trådspænding er meget jævn, men noget må jeg gøre forkert. Mit næste projekt er nok: hvordan spændes ret- og vrangmasker bedst, og hvorfor skal jeg benytte mig  af "tricks" for at få pæne kanter, når andre kan uden!?

Kommenter rigtig gerne, og hjælp mig til oplysning :D

tirsdag den 2. juni 2015

Strømperne strikker ikke sig selv, men måske det bliver nemmere?



Jeg har strikket lidt sokker hist og pist. Startede med standardudgaven: Een sok/strømpe af gangen, fra toppen ned og med kilehæl. Med denne version var der en del fælder for mig. Jeg fik slået for stramt op, så ribben blev for snæver, der var huller i maskerne i kilen, de var ikke lige lange - hvis jeg altså fik strikket nummer 2 overhovedet!

Hvorfor ikke strikke to strømper på een gang så?
Slå to strømper op ad gangen. Teknikken med at slå to op på een gang vha en rundpind og magic loop er fantastisk, og kan bruges flere steder end blot ved strømperne, blot du har lært teknikken. På denne måde kom jeg ud over problemet med kun at færdiggøre een strømpe, og derudover blev de samtidig fuldstændig ens



Start fra slutningen, og undgå huller?
Det er enormt smart at starte fra tåen, har jeg opdaget. Jeg bruger Judy Beckers magiske opslag (her demonstreret af Cat Bordhi)


Denne model giver især to fordele. Den ene er, at du ikke skal regne ud hvor lang en rib du kan strikke, så du har garn nok til hele strømpen. Ved at strikke fra tåen og op, tager du det kritiske stykke først, og så kan du tilpasse ribben til den længde du ønsker, eller til der ikke er mere garn. Den anden fordel er, at du med denne metode kan prøve den på undervejs, hvis du f.eks. strikker til dig selv, og du får en god længde og omkreds på strømpen. En sidste fordel har for mig været, at jeg er bedre til at lave en elastisk aflukning, end jeg er til elastisk opslag. "Elastisk aflukning"



Når man starter et projekt fra tåen, er der nogle ting som fungerer lidt anderledes. Der er nogle udregninger med hvornår hælen skal påbegyndes, og så skal hælen også strikkes på en anden måde, end det klassiske kilehæl, jeg mener faktisk godt at kilehælen kan strikkes, men jeg har ikke prøvet det selv. Der er en masse forskellige hæltyper.


Cat Bordhi: Sweet tomato heel

Short row heel/venderække hæl

German short row


Hælen er i øvrigt næsten et helt kapitel for sig selv, da der findes så mange forskellige metoder, der alle har deres fordele og ulemper. Du kan læse mere her om hæltyper generelt. Når det kommer til "tåen op" sokker, så er der mange der bruger venderække-metoderne, men det er vist blot fordi ingen rigtigt har forsøgt sig med andet.

Men!
Jeg har godt nok ikke stadig ikke helt styr på hælen. Jeg får ofte stadig huller i min hæl, men jeg tænker, at jeg skal prøve at løse dette med en metode, hvor man slår en ekstra maske op til sidst i kilen, der hvor man typisk oplever hullet, og så på næste række tager en maske ind igen. 



Hvad fungerer for dig?
Jeg er meget nysgerrig efter at høre, hvad der fungerer for jer andre? Kommenter gerne på mit indlæg, og måske jeg en dag kan få lavet den ultimative guide til strømpestrik!