onsdag den 31. august 2011

Det bobler i det sure, og sure er bærene!

eller, det er faktisk små blommer..

Jeg har været ude at plukke slåen i dag. Manden og jeg har i små 5 år gået og søgt efter denne busk, men har aldrig kunne finde noget. Dette var nok fordi vi ikke vidste, hvad vi skulle kigge efter. Efter et billede af en slåenbusk i en bog, fandt jeg få dage efter ud af, at der langs den vej vi har gået mindst een gang om uge, i de sidste 5 år, er en MASSE slåenbuske.
Nu har jeg som sagt så været ude at plukke i dag, og der er lidt over et kg bær/blommer. Disse er smidt i fryseren, for der skal en gang frost til (og jeg gider ikke vente på naturen) før de er spiselige. Uden frost er de ufatteligt bitre. Tager man en bid af dem, bliver ens læber siddende på tænderne! Spises skal de dog ikke. Der skal laves kryddersnap eller kryddervodka af dem.

Sådan ser 1kg slåen ud efter plukning og skylning..
Vi må dog se. Slåen er ikke ordentligt modne før oktober/november, og når frosten en i forkøbet, når fuglene det også. Disse bliver højst sandsynligt ikke til nogen specielt spændende snaps, men vi giver dem et forsøg.



Lidt om slåen og snaps: http://www.haven.dk/hwarticles.asp?detail=15983

Bob Dej bobler afsted. Jeg vil i aften påbegynde det første dej af ham. Jeg håber sådan, at han dur til noget!

onsdag den 24. august 2011

Bob!

Nu tør vi endeligt at bekendtgøre det. Bob Dej lever i bedste velgående. Surdej nummer 2 har overlevet de første 5 døgn af sit liv, og kan nu snart indgå i familiens madlavning. Det bliver spændende!

Vi giver ham frisk mel og vand hver dag, så han kan blive stor og stærk, og en dag give os nogle rigtig skønne brød. I can't wait!

Godt nok kun et kort blog post fra mig i dag, men man kan ikke vinde hver gang. Jeg håber lidt på, snart at kunne vise nogle fede how-to's frem, krydret med egen-erfaringer :)

/Dina

torsdag den 18. august 2011

Surdej 1. døde i går..

Jeg troede, at det var SÅ nemt at lave en surdej. Jeg blev klogere, for i går døde vores første surdej, kun 3 dage gammel. Intet er så skidt, at det dog ikke er godt for noget, for Hr. Surdej lugtede af den sureste karklud. Det var så slemt, at emhætten skulle stå tændt hele tiden..

Surdej 2., også kendt som Bob Dej, er født i aften, så må vi se, om han overlever.

Dagens youtube er et indslag med "Two Fat Ladies". Hvor er de både fantastiske og skræmmende på samme tid, mest fantastiske synes jeg. Englands svar på Brødrene Price? Min søster mener, at de er Englands svar på hendes og min fremtid... DET synes jeg er mest skræmmende!


tirsdag den 16. august 2011

Så blev surdejen 1 dag gammel!

Surdejen har stået i et køkkenskab siden i går aftes. Først her til aften prøvede jeg at kigge til den. Flot ser den ud og med en masse bobler, det er lovende!

Den er i virkeligheden ikke grøn på midten!
Manden i fjernsynet (og i linket fra forrige indlæg), Hugh hedder han vist, fortalte i indslaget, at det efter første døgn, godt kunne lugte lidt sært. Min lugter af sur karklud! Bare den ikke kommer til at smage sådan :P

Nå, men Hr. Surdej fik så nyt mel og vand i aften, og så bliver det igen spændende i morgen.

søndag den 14. august 2011

Standardbollerne, og surdejsbrødet der skal prøves

Jeg elsker simple do-it-yourself's. Jeg forventer ikke ekstravagante og delikate ting komme ud af simple opskrifter, bare basale og velsmagende/funktionelle. I mere end et år har jeg elsket at bage morgenbrød til familien. Det er så nemt og hurtigt at smække sammen om aftenen, og det tager max 10 min om morgenen, og så kan man jo tage sit bad imens det er i ovnen.

Nem "ciabatta":
13g gær
500ml vand
650g hvedemel
2 tsk salt

Gær og koldt vand blandes, og melet hæles i sammen med salt. Det hele blandes sammen med en håndmixer eller røremaskine i små 10 min. Dejen sættes i køleskabet natten over. 
Morgenen efter tændes ovnen på 200 grader. Kom lidt vand på hænderne og del dejen i ca 9 "klatter"/boller på en bageplade. 
Bag dette i cirka 15 min eller indtil de har fået farve både foroven og nedenunder. Størrelsen på bollerne dikterer bagetiden..

Mine erfaringer:
Jeg har prøvet at tilføje gulerod og ingefær - SUPER! og jeg har ligeledes ændret på melsorten. Hvedemelen giver gerne en lækker krumme og luftigt brød. Tilføjes grovhvede eller andre tunge melsorter bliver bollerne mere tunge, men er stadig ganske spiselige to dage efter, hvilket jeg ikke synes lynhævede hvedeboller er.
Bollerne får en lidt sej skorpe, og til tider også en skarp skorpe. Mine to unger vil helst slippe for denne, så bollerne serveres ikke til dem imens de er nybagte og sprøde, men de spiser den gerne som mellemmåltid senere på dagen.
Jeg også prøvet at lave brød af dejen, men den er simpelthen for tung, og den flader helt ud, hvilket bollerne faktisk også gør, hvis de ikke formes, men det gør mig ikke så meget.

Mit nye projekt bliver i morgen, at lave min første surdej, med henblik på at kunne bage et brød hver anden dag. Det skulle ikke gerne koste mange flere kræfter end det jeg laver nu, men det skulle derimod smage bedre, og skivebrød fungerer bedre for mine børn, som bollerne.

Vil du også prøve og eventuelt dele erfaringer med mig, så vil følgende link, sende dig projektet: http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/hugh-fearnley-whittingstall/sourdough-loaf-recipe


fredag den 12. august 2011

Jeg kæmper en mindre kamp

Jeg er ikke i stand til at lave noget design til min blog, som jeg er tilfreds med. Når jeg en dag får tid (not gonna happen), vil jeg selv kreere et. Indtil da, bliver det vist dette.

Oi ja, hvis du er kvinde, eller mand med hang til make-up, så lige to personer, som jeg elsker at følge på youtube.

Kandee Johnson

En kvinde, som er inspirerende på mange måder.

Michelle Phan
Dygtig ung kvinde, og så giver hun nogle brugbare tips!

Jeg prøver at undvige, at skulle skrive det helt store indlæg i aften. Jeg er smadret efter en spændende, men hård uge på arbejde :)

søndag den 7. august 2011

Første indlæg i en forhåbentlig lang række

Jeg har tænkt lidt over det. Jeg tror jeg vil begynde a skriv en blog, en blog med alle de ting jeg støder på af fede websites, tips, tricks og what not. Hvis tingene går som jeg selv vil, så skulle derne gerne komme mere end 1 nyt indlæg i ugen, men nu må vi se. Tingene går sjældent helt som jeg forestiller mig de skal!